ایمپلنت های دندانی
ایمپلنت عموماً از یک فلز به نام تیتانیوم ساخته میشود و در داخل استخوان فک قرار میگیرد. روی این تیتانیوم، ساختارهای پروتزی مانند روکش نصب میشود. هنگامی که دندانی به دلایل مختلف از دست میرود یا کشیده میشود، یا حتی وقتی کسی به طور مادرزادی یک دندان را ندارد، میتوان ایمپلنت را به عنوان جایگزین دندان از دست رفته استفاده کرد.
در زمان ترتیب دندان کشیده شده و نصب ایمپلنت، در ناحیهای که به طراحی و زیبایی دهان اهمیت داده میشود، عموماً دندان کشیده میشود و سپس ایمپلنت نصب میشود. گاهاً بر روی این پایه ایمپلنت، روکش فوری نیز قرار میگیرد. برای دندانهای عقب، روند معمولاً به این شکل است که دندان ابتدا کشیده میشود و بعد از حدود دو تا سه ماه، عمل جراحی ایمپلنت انجام میشود. اما در برخی موارد، امکان نصب ایمپلنت بلافاصله پس از کشیدن دندان عقب وجود دارد. تصمیمگیری در مورد اینکه آیا ایمپلنت باید بلافاصله نصب شود یا نه، پس از انجام عکسبرداریهای خاص و مشورت با پزشک متخصص اتخاذ میشود.
انواع ایمپلنتها:
در بازار امروزه، انواع مختلفی از ایمپلنتها موجود است. تفاوت اصلی بین این ایمپلنتها در درصد کوچکی از آلیاژ و خصوصیات سطحی آنها است، و این تفاوتها به طور چشمگیری مشهود نیست. اما عامل مهمتری که کیفیت یک ایمپلنت را تعیین میکند، تکنیک جراحی و تکنیک کار پروتزی آن است و نه جنس ماده آن. شرکتهای معتبر و کشورهای پیشرو ایمپلنتهایی با نام و شهرت بیشتری تولید میکنند. ایمپلنتهای کرهای معمولاً از نوع اقتصادی هستند، اما کشورهای صنعتی مانند آلمان، آمریکا و سوئیس نیز ایمپلنتهای بسیار با کیفیتی تولید میکنند.
در حال حاضر، بهترین تکنولوژی ساخت ایمپلنتها در دنیا به سوئیس تعلق دارد و بهترین ایمپلنتهای جهان توسط این کشور تولید میشوند. برخی از برندهای مشهور ایمپلنت از سوئیس مانند اشترومن، SPI و SIC هستند.
همانطور که اشاره شد، کیفیت یک ایمپلنت بسیار وابسته به تکنیک جراحی و تکنیک کار پروتزی آن است. در کلینیک ابن سینا، جراحی توسط متخصصان جراحی فک و صورت یا متخصصان جراحی لثه انجام میشود و قسمت پروتز توسط متخصص پروتز و فوق تخصص پروتز ایمپلنت انجام میشود، که این امر به تضمین کیفیت کمک میکند.
گاهاً در درمان با ایمپلنت، پیشنهاد میشود که اقداماتی مانند پیوند استخوان، استفاده از پودر استخوان، یا سینوس لیفت انجام شود. پس از کشیدن دندان، استخوان و ل
ثه ناحیه مورد نظر تحلیل میشوند و کاهش ارتفاع و عرض این ناحیه رخ میدهد.
اگر زمان بیشتری از کشیدن دندان تا نصب ایمپلنت بگذرد و تحلیل لثه و استخوان کاهش زیادی داشته باشد، پزشک ممکن است تصمیم بگیرد که ارتفاع و عرض استخوان را افزایش دهد. این کار ممکن است همزمان با نصب ایمپلنت انجام شود یا قبل از آن در یک مرحله جداگانه انجام شود.
در مواردی که تحلیل استخوان نسبتاً کم تا متوسط باشد، معمولاً نصب ایمپلنت همزمان با پیوند استخوان (با استفاده از پودر استخوان) امکانپذیر است. اما اگر زمان زیادی از کشیدن دندان گذشته باشد، ابتدا پیوند استخوان انجام میشود و سپس پس از چهار تا شش ماه، نصب ایمپلنت انجام میشود.
در فک بالا، یک فضای خالی به نام سینوس وجود دارد که پس از کشیدن دندان، به سمت پایین (لثهها) بزرگ میشود. این فضای خالی با جراحی سینوس لیفت به سمت بالا منتقل میشود و ارتفاع لازم برای نصب ایمپلنت فراهم میشود. زمان انجام این کار به میزان استخوان موجود بستگی دارد. اگر مقدار استخوان کم باشد، ترجیحاً سینوس لیفت انجام شود و سپس پس از حدود شش ماه، نصب ایمپلنت انجام میشود. اگر تحلیل استخوان متوسط باشد، نصب ایمپلنت همزمان با سینوس لیفت انجام میشود.